Game nerd meets customer service

Game nerd meets customer service

Als een kind zo blij was ik, toen ik een poosje terug de e-mail ontving. Ik was uitgenodigd voor de gesloten bèta test van het spel Elderscrolls Online. Ik speelde altijd met veel genoegen de spellen van de makers, Bethesda, met name de voorgaande Elderscrolls-spellen waren bij mij favoriet. Dit keer ging het echter om een MMO (massive multiplayer online).

Dus in plaats van in mijn eentje rond te huppelen in de Elderscrolls regio Tamriel zouden er nu andere spelers bij zijn. Een soort World of Warcraft maar dan met een Elderscrolls-thema. Omlijst met puberale giechels vertelde ik mijn vrienden dat ik toegelaten was. Sommigen keken mij verdwaasd en glazig aan en zeiden ‘oh joh, leuk hey’. En weer anderen waren duidelijk jaloers dat ze niet zo slim waren geweest zichzelf aan te melden.

Afgelopen weekend zat ik er helemaal klaar voor, spel gedownload, hapje en drankje binnen handbereik, blaas geleegd. Heerlijk was het, weer een nieuwe character te maken, lekker sleutelen aan de neus en de haren. Toen ik klaar was met de heupbreedte en tatoeages van mijn ‘spellweaver’ (mooi woord voor tovenaar) dook ik het verhaal in. Graag zou ik nu verder schrijven over welke spreuken ik heb gebruikt om de eerste paar levels door te komen. Hoe de ‘skilltree’ eruit ziet, de gameplay, de graphics, noem maar op. Maar wát graag zou ik een primeur hebben. Maar dat was iets ingewikkelder dan ik had gewild. Ik had namelijk allerlei voorwaarden getekend voordat ik in het spel kon, en ik had liever op papier staan dat ik toestemming had om te schrijven.

Dus schreef ik de makers een bericht. Maar, ene Kenzie die mijn mail beantwoordde had waarschijnlijk mijn vraag niet gelezen of niet begrepen. Zijn antwoord luidde: ‘Je komt niet in aanmerking voor de bèta van dit spel want je voldoet niet aan alle voorwaarden’. Mijn antwoord had de volgende strekking: ‘Sorry, maar volgens mij heeft u me niet goed begrepen, ik zit al in de bèta, dus ik voldoe blijkbaar wel aan de voorwaarden, maar mijn vraag is….’ Nog geen uur later vervolgde Kenzie met een antwoord waarin mijn beeld van hem verder instortte. ‘Je bèta code doet het niet? Hier is een nieuwe!’ Ik begon behoorlijk te twijfelen aan de intelligentie van deze persoon, maar ik dacht, eens kijken wat er gebeurt als ik dezelfde vraag weer stel. Verkneukeld zat ik te wachten op het volgende antwoord. In de tussentijd bedacht ik een snood plan om Kenzie een vraag te stellen over iets heel anders dan het spel. Een paar uur later kreeg ik een email met excuses: ‘Het spijt ons dat je log in-problemen hebt, de servers zijn overbelast en daarom kan het even duren, bedankt voor uw geduld’. Triomfantelijk vertelde ik de flaters van Kenzie rond, maar ik vond dat ik hem nog een kans moest geven alvorens ik onzinnigheden op hem af zou sturen.

Het bèta weekend is weer voorbij, vanochtend zat ik teleurgesteld achter de pc. Geen email van Kenzie. Ik mis hem eigenlijk wel een beetje, en ik wil graag de kans hebben om hem meer vragen te stellen. ‘Heeft u nog tips voor hoofdpijn?’ ‘Heeft u een recept voor chocolate chunk cookies?’ ‘Wat is de zin van het leven?’. Dat zou ik graag op hem afvuren. Maar ergens denk ik dat Kenzie een computer bot is. Geen wonder dat de arme niet-bestaande-persoon mij niet begrijpt. Toch vind ik het wel achterlijk dat ze hem een naam gegeven hebben. Mocht Kenzie wel echt bestaan, dan zou ik hem hierbij aan willen raden om eens naar de opticien te gaan, want lezen is duidelijk niet zijn sterkste kant. Ook nog bedankt, ik heb toch nog een onderwerp om over te schrijven. Elderscrolls Online mag dan qua opzet op World of Warcraft lijken, maar de customer service haalt het bij lange na niet.

× How can I help you?