Het is weer.

Het is weer.

Wat is er eigenlijk ‘vies’ aan het weer als het regent? Het is maar water. Binnenshuis was je je handen ermee, maar valt het buitenshuis uit de lucht dan is het ineens de as van het kwaad.

‘Iedereen klaagt over het weer, maar niemand doet er wat aan.’ – Charles D. Warner (Amerikaans Schrijver)

Het is een van de gemakkelijkste onderwerpen om over te zeuren, vooral samen want het weer is een gedeelde ontbering. Het is een veilig onderwerp: ben je het er niet over eens dan heeft het niet de ontvlambare potentie van een politiek meningsverschil. Het leidt de aandacht af van je eigen problemen, je kan het weer de schuld geven als je je dag niet hebt en het weer zelf is er niet beledigd van. Best gemakkelijk.

dsc_0519

Natuurlijk is het sneu als je doorweekt thuiskomt door een vergeten paraplu, maar een spatje water stelt op universeel niveau eigenlijk niet zoveel voor. Op Jupiter woedt al ongeveer drie eeuwen een storm die meer dan twee keer zo groot is als de aarde. Op Saturnus waait het met 1600 kilometer per uur en op Venus regent het zwavelzuur – daar is geen paraplu tegen bestand. En dan is er nog Mercurius met maxima rond de 500 graden Celsius overdag, tot -180 ’s nachts. Alles is relatief.

‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’ – Noors Spreekwoord

Toch vinden we het weer eigenlijk altijd vervelend: het is te koud, te heet, te benauwd, te nat, te grijs of te glad. Goed is het bijna nooit. Eeuwen geleden werd het weer nog aanbeden en dacht men dat goden het aanstuurden. Wat als we er nou eens helemaal niks van vinden. Grappend zeggen wij thuis tegen elkaar weleens ‘het is weer’ – in plaats van ‘goed’ of ‘slecht’.
Het is weer – want het weer is er altijd, maar er verandert niets aan door erover te jammeren. Alleen onze perceptie ervan verandert doordat we het positief of negatief bevinden, regenen doet het toch wel. We hebben dus eigenlijk onszelf ermee.

‘Wees niet boos op de regen, het weet simpelweg niet hoe het omhoog moet vallen.’ – Vladimir Nabokov (Russische schrijver)

En stel je voor dat de weermannen- en vrouwen opeens wel zouden kunnen handelen naar de klachten die ze binnenkrijgen en de regen uit zouden zetten. Waarschijnlijk zou ons groene landje snel verdorren en onze waterwerken nutteloos in uitgedroogde rivierbeddingen staan. De extreme droogte die zou volgen, zou ons misschien wel vluchtelingen maken, net als dat ook op andere plekken in de wereld gebeurde.

Nee, water is eigenlijk best fijn en de mens is gewoon een zeurdoos. Het is weer, maar wij zijn er zelf vies van. Als ik er vroeger over klaagde dan kreeg ik van mijn vader het beste advies ooit: ‘Als het regent moet je gewoon tussen de druppels doorlopen.’

One thought on “Het is weer.

Comments are closed.

× How can I help you?