Mijn diensten

Journalistiek

Wat doet een online influencer? Hoe werkt een robot in de klas? Als journalist benader ik elk onderwerp vanuit een onstilbare nieuwsgierigheid. Ik stel interviewkandidaten op hun gemak en stel de juiste vragen. Ik kruip in de huid van de doelgroep, anticipeer op vragen en spreek hun gevoel aan. Op zoek naar een spraakmakend artikel? Neem contact op!

Redactie

Hoe komt je tekst sprankelend en boeiend over? Staan er vaagheden in? Is het taalgebruik wel handig? Als redacteur ontzorg ik jou door je tekst te schrijven of te verbeteren op basis van je instructies en bronnen. Ik hou rekening met de bedoeling van de tekst, de huisstijl en seo en zorg voor een actieve en aansprekende tekst.  Wil je ook een tekst die lekker wegleest? Neem contact op!

Communicatie

Hoe komt jouw idee of kennis het beste tot zijn recht? Wil je een brochure, handreiking of website? En hoe stroomlijn je het proces? Als communicatieadviseur denk ik met je mee vanuit een breder perspectief en neem ik verschillende rollen in. Zoals creatief klankbord, coördinator en redacteur. Ben je op zoek naar de stem (brandvoice) of het verhaal (corporate story) van jouw organisatie? Advies of ondersteuning nodig? Neem contact op!

Schrijfcoaching

Moet jij voor je werk je eigen tekst schrijven en vind je dat lastig? Stel je het uit? Of heb je het gevoel dat je boodschap niet overkomt? Als schrijfcoach kijk ik waar je vastloopt en hoe je weer verder kunt. We ontdekken waar je talenten liggen en met welke schrijfvaardigheden je tekst nog beter wordt. Ik bied je simpele en praktische oplossingen, waardoor je het schrijfplezier en -gemak weer terugvindt. Zelf je teksten beter leren schrijven? Neem contact op!

Anderen over mij

Wie ben ik?

Taal is zeg maar echt mijn ding

Ik speelde met de typemachine van opa, schreef Sinterklaasgedichten in vier talen en maakte op mijn tiende een buurtkrantje met interviews. Nu zit ik nog steeds graag in mijn schrijversbubbel en ga ik met plezier in gesprek met klanten en interviewkandidaten. Het klinkt allemaal logisch, maar ik kwam er niet zonder omweg.

Eerst studeerde ik pedagogiek, maar op reis in Mexico, trok de taal me aan mijn kraag. Ik haalde mijn bachelor in Spaans en vervolgde met de master interculturele communicatie. Met mijn diploma op zak, zocht ik naar een baan en mijn draai – onvindbaar! Ik maakte allerlei gekke, maar leerzame omzwervingen: in de zorg en als heuse ‘sandwich artist’ bij de Subway. 

Een postdoctoraal journalistiek knoopte alle eindjes aan elkaar en bracht mij weer terug bij de schrijverij. Mijn freelance avontuur begon na een stage bij het Parool, daar schreef ik vooral achtergrondverhalen over bijvoorbeeld escaperooms, mediaopvoeding en onderwijs.

Naast kranten en tijdschriften, begon ik voor organisaties zoals Kennisnet te schrijven – een stichting die scholen ondersteunt bij  ict-gebruik. En kreeg steeds meer de kans om mijn journalistieke blik in te zetten voor content op websites, voor brochures en handreikingen. Mijn specialisatie verdiepte zich in onderwijs, jeugd, psychologie en techniek. En artikelen schrijven? Dat is nog steeds een geliefde activiteit voor bijvoorbeeld computertijdschriften of onderwijsvakbladen.

Bij grotere publicaties en langlopende projecten vind ik leuke nieuwe uitdagingen als creatief klankbord, communicatieadviseur of schrijfcoach. Taal is zeg maar echt mijn ding!

→ Samenwerken? Neem contact op!

→ Eerst nóg meer papierwerk zien? Check mijn LinkedIn-profiel!

Het Uddeler nieuws – zo heette dat buurtkrantje dat ik op mijn tiende maakte, genoemd naar onze straat in Nieuwegein. Ik vond het best eng om overal aan te bellen en te vragen naar nieuwtjes, maar ik kreeg toch altijd antwoord: speculaties over waarom de eenden zo hard kwaakten, een verhuisbericht of een oproep om voor een kwartje het gras te maaien. Zelf voorspelde ik het weer en interviewde ik de buren.

Voor die luttele zes gulden per jaar had ik heel wat abonnees die niet eens allemaal in Nieuwegein woonden. Elke maand verstuurde ik het A4tje met twee kantjes vol aan wat mij geboeid of ontvlamd had in de buurt en in de wereld. Een Afrikaans festival, de graffiti op het elektriciteitshuisje of een nieuw ontdekte diersoort.

Ik leerde met deadlines te werken, op de computer de krant op te stellen en telkens met nieuwe onderwerpen te komen. Ging de telefoon ineens, de buurvrouw: ‘Marianneke, mooi interview geworden, maar mijn opleiding is niet EHBO, maar HBO.’ Oeps! Hoe los ik dit op? Mijn vader legde mij uit wat een rectificatie was.

En een vijfjarige flapuit interviewen is heel wat anders dan die stille buurman of de verstandelijk beperkte inwoonster van het begeleid wonen huis. Die twee jaargangen die het krantje uiteindelijk kreeg waren een spannende ontdekkingsreis.

Het Uddeler nieuws op bezoek bij een interviewkandidaat.

Ook daarna, en nog steeds, ben ik vaak bezig als mediamaker naast studie en werk. Bij de pr-commissie van de faculteitsvereniging van sociale wetenschappen leerde ik posters en flyers maken, ik gaf samen met internationale vriendinnen een virtueel tijdschrift uit en run momenteel een YouTube-kanaal met mijn vriend.

Elk van die projecten en probeersels ontspringt uit de zin om iets nieuws te leren, om iets te maken en iets te delen waar anderen plezier aan hebben. De connectie met de mensen die ik spreek en de mensen waar ik voor maak – dat dreef mij al toen ik op mijn zolderkamertje achter mijn Pentium zat te ploeteren aan het Uddelernieuws. En dat drijft mij nu nog steeds in gesprek met klanten of wanneer mijn vingers over het toetsenbord dansen voor een interview, brochure of webtekst.

Enkele voorbeelden van mijn maaksels!

Het Uddelernieuws was het buurtkrantje dat ik twee jaar lang zelf heb gemaakt en uitgegeven.

Bij de PR-commissie Studentengroep Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht, leerder ik voor het eerst om flyers en posters te ontwerpen. Dit bleef ik daarna nog veel doen bijvoorbeeld voor de huisfeesten in mijn studentenhuis.

Voor de online catalogus van het 3d-chatprogramma IMVU, maakte ik virtuele producten zoals omgevingen, meubels en kleding. Hiervoor deed ik grafische vormgeving in Paintshop Pro en ontwerp van 3d-modellen in Google Sketchup.

Voor de online gemeenschap van het 3d-chatprogramma IMVU, maakte ik met een Duitse en Zuid-Afrikaanse vriendin als hoofdredacteur samen het tweemaandelijks virtueel lifestyle tijdschrift: Smoked Mirror Magazine. Met interviews, nieuws rond IMVU, artikelen en columns.

Voor mijn eigen blog Stad in Stilte, ging ik een jaar lang op zoek naar stille en verstillende plekken in drukke en stedelijke gebieden.

Voor de Facebookgroep Hoogsensitief Positief, schreef ik 2,5 jaar informatieve artikelen over de karaktertrek hoogsensitiviteit.

Samen met filmkenner Arshad Kasiem (mijn vriend) maak ik video's over films voor het Youtube-kanaal Doctor Video. Daarvoor schrijf ik video-scripts, ben ik video-editor en doe ik grafische vormgeving.

Binnenkort lanceer ik mijn nieuwe website: Schrijfvogels.nl - Gevleugelde Schrijfcoaching. Met behulp van zes vogels ontdek je het schrijfplezier en -gemak weer als je voor je werk moet schrijven, maar geen schrijver bent.

Uit de oude doos

Neem contact op

Contact Us
  Marianne Eggink

  Amsterdam

  m.r.eggink @gmail.com

  06 49034933

  KvK 62049453

  ×

  Hi!

  Klik op mijn naam om je vraag via Whatsapp te stellen of stuur een email naar m.r.eggink@gmail.com

  × Stel je vraag!