Zeg geen sorry, maar dankjewel

Zeg geen sorry, maar dankjewel

Er loopt iemand tegen je aan, maar jij zegt sorry. Je niest en zegt weer sorry. Je geeft je mening: ‘Sorry, maar…’ Heb jij ook altijd zo de neiging om overal maar sorry voor te zeggen, alsof je een excuus nodig hebt voor je bestaan. Hsp’ers zijn geneigd dit veel te doen. Vanuit het verzorgende en helpende deel, het deel dat anticipeert op andermans gevoel en conflict koste wat kost wil voorkomen, het onzekere deel, vanuit het minderheidsgevoel.
‘Sorry, maar ik ga nu naar huis’ – ‘Sorry, maar dat voelt niet fijn’ – ‘Sorry, maar dat is niets voor mij

We denken er iets positiefs mee te doen naar een ander, maar eigenlijk zegt het alles over ons en wat wij van onszelf denken. En die informatie geven wij mee aan het onderbewuste van de ander. In de interactie kiezen wij ervoor het over ons te laten gaan en dat wij kennelijk de ander een excuus schuldig zijn. Zelfs als dit niet klopt, gelooft het onderbewuste van de ander dat wij iets fout gedaan hebben, puur doordat wij een excuus maken. En, is het eigenlijk wel eerlijk. Klopt het eigenlijk wel waar wij sorry voor zeggen? En vullen we daarmee niet ook iets in voor de ander, dat we ook gewoon aan die ander kunnen laten?

Bekijk dit stripje eens waarin ‘sorry’ omgezet wordt in ‘bedank’.


Pas ik dit toe op bovenstaande voorbeelden dan heeft het een groot effect op de interactie:
‘Dankjewel voor de leuke avond, ik ga weer naar huis’ – ‘Dankjewel voor je inzicht, maar ik ben het er niet mee eens’ – ‘Dankjewel dat je aan mij dacht, maar dat is niets voor mij’ (of varianten: ‘en toch’ of ‘alleen’ of ‘en’)
Probeer als uitdaging eens bij te houden hoe vaak je sorry zegt en waarom. Of probeer eens voor een bepaalde periode geen sorry te zeggen. Bekijk hier een voorbeeld van iemand die een maand geen sorry probeert te zeggen.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Hi!

Klik op mijn naam om je vraag via Whatsapp te stellen of stuur een email naar m.r.eggink@gmail.com

× Stel je vraag!