Hoogsensitief

Hoogsensitief

Ik ben medebeheerder van de facebookgroep HoogSensitief Positief : HSP -een groep over hoogsensitiviteit waarbij de focus ligt op een positieve omgang met de karaktereigenschap.

Zoals sommige mensen extraverter/introverter zijn, zo zijn sommigen sensitiever dan anderen. Iemand die zeer sensitief is, wordt als hoogsensitief/hooggevoelig ofwel HSP – ‘highly sensitive person’ – gezien. Het belangrijkste kenmerk van een HSP is dat de hersenen meer informatie uit de omgeving binnenkrijgen – prikkels worden minder gefilterd dan bij mensen die minder sensitief zijn. Dit is als eerste zodanig benoemd in de jaren negentig door psychologe en onderzoekster Elaine Aron en recent met MRI scans bewezen door professor Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel.

15-20% van de bevolking is HSP, ditzelfde geldt voor veel diersoorten – het wordt gezien als een alternatieve overlevingsstrategie waarbij de veelheid aan informatie uit de omgeving uiteindelijk tot betere beslissingen leidt. Door een bewuste en positieve omgang met de karaktereigenschap kan deze in plaats van een valkuil, juist een kwaliteit worden.

In het kader van de facebookgroep schrijf ik artikelen en blogposts over mijn ervaringen als HSP, wat de karaktertrek inhoudt en geef ik tips hoe ermee om te gaan. Deze baseer ik op de veelheid aan informatie die ik erover gelezen heb, mijn studie pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, levenservaring met HSP, wijsheden van de andere groepsleden- en beheerders en psychologen die ik gesproken heb. Wat ik schrijf is slechts mijn visie op het geheel. Ongetwijfeld zullen er andere perspectieven bestaan, blijf daarom altijd kritisch en neem niets zomaar voor waar aan.

 

×

Hi!

Klik op mijn naam om je vraag via Whatsapp te stellen of stuur een email naar m.r.eggink@gmail.com

× Stel je vraag!