Beroemde hsp's en het aannemen van een rol om jezelf te uiten

Beroemde hsp's en het aannemen van een rol om jezelf te uiten

Ongeveer 20% van ons is hoogsensitief, dat betekent dat er ook veel bekende hsp’s moeten zijn, maar daar heb ik eigenlijk weinig bij stilgestaan. Je kent de meesten al van films, muziek en kunst en bent er pas later achter gekomen dat je hsp bent en wat dat is, pas daarna kun je het in anderen gaan herkennen. Bij het bekijken van een documentaire over David Bowie, realiseerde ik me dat hij waarschijnlijk ook erg sensitief was. (‘Bowie: The Man Who Changed the World’, staat momenteel op Netflix)

Op het podium nam hij een zeer creatief persona aan, een expressieve versie van hemzelf, elke keer weer een andere uitvergrote laag van zijn persoonlijkheid – die had hij nodig om daar te kunnen staan. Zodra hij als zichzelf ging, stond hij daar erg ongemakkelijk te wezen. Pas later in zijn leven kon hij dit wel. Achter de schermen was hij een zeer stil en rustig iemand. Hij zei zelfs in een interview dat hij het liefst had gezien dat iemand anders zijn liedjes zou zingen, zodat hij zelf het podium niet op hoefde. Dat vooral het creatieve deel van het liedjes schrijven hem aansprak. Ik denk dat er velen zijn die zo een persona gebruiken om naar buiten te treden, en iets sensitiefs te uiten.
Doordat we zo diep voelen, kunnen we als we over die vaardigheid beschikken, dit ook expressief of creatief naar buiten brengen. De diepere interpretatieve laag waar wij over beschikken, kunnen we delen met de buitenwereld in de vorm van kunst, sociale vaardigheden, creativiteit, muziek, film, begrip, nieuwe idee├źn. Een persona, of hoedanigheid, beroep, een rol – kan ons helpen dat zetje te geven en een podium bieden, ook op heel kleine schaal, om dat sensitieve in ons te laten zien.
Nu hecht ik normaal helemaal niet veel belang aan beroemdheden, bekendheid of status. Toch denk ik dat het voor een minderheidsgroep altijd goed is om naar rolmodellen te kijken. We zijn niet enkel een stille minderheid die niet maatschappelijk zichtbaar is, er zijn veel mensen die door en via hun sensitiviteit iets bijzonders gedaan hebben. Waar de niet-hsp’s ook weer enorm van kunnen genieten, waarschijnlijk zonder dat ze doorhebben dat sensitiviteit er een factor in was.
Bekijk hier een aantal wondermooie voorbeelden, van bekendheden die hoogstwaarschijnlijk ook hoogsensitief zijn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Hi!

Klik op mijn naam om je vraag via Whatsapp te stellen of stuur een email naar m.r.eggink@gmail.com

× Stel je vraag!