Het Uddeler nieuws – zo heette dat buurtkrantje dat ik op mijn tiende maakte, genoemd naar onze straat in Nieuwegein. Ik vond het best eng om overal aan te bellen en te vragen naar nieuwtjes, maar ik kreeg toch altijd antwoord: speculaties over waarom de eenden zo hard kwaakten, een verhuisbericht of een oproep om voor een kwartje het gras te maaien. Zelf voorspelde ik het weer en interviewde ik de buren.

Voor die luttele zes gulden per jaar had ik heel wat abonnees die niet eens allemaal in Nieuwegein woonden. Elke maand verstuurde ik het A4tje met twee kantjes vol aan wat mij geboeid of ontvlamd had in de buurt en in de wereld. Een Afrikaans festival, de graffiti op het elektriciteitshuisje of een nieuw ontdekte diersoort.

Ik leerde met deadlines te werken, op de computer de krant op te stellen en telkens met nieuwe onderwerpen te komen. Ging de telefoon ineens, de buurvrouw: ‘Marianneke, mooi interview geworden, maar mijn opleiding is niet EHBO, maar HBO.’ Oeps! Hoe los ik dit op? Mijn vader legde mij uit wat een rectificatie was.

En een vijfjarige flapuit interviewen is heel wat anders dan die stille buurman of de verstandelijk beperkte inwoonster van het begeleid wonen huis. Die twee jaargangen die het krantje uiteindelijk kreeg waren een spannende ontdekkingsreis.

Het Uddeler nieuws op bezoek bij een interviewkandidaat.

Ook daarna, en nog steeds, ben ik vaak bezig als mediamaker naast studie en werk. Bij de pr-commissie van de faculteitsvereniging van sociale wetenschappen leerde ik posters en flyers maken, ik gaf samen met internationale vriendinnen een virtueel tijdschrift uit en run momenteel een YouTube-kanaal met mijn vriend.

Elk van die projecten en probeersels ontspringt uit de zin om iets nieuws te leren, om iets te maken en iets te delen waar anderen plezier aan hebben. De connectie met de mensen die ik spreek en de mensen waar ik voor maak – dat dreef mij al toen ik op mijn zolderkamertje achter mijn Pentium zat te ploeteren aan het Uddelernieuws. En dat drijft mij nu nog steeds in gesprek met klanten of wanneer mijn vingers over het toetsenbord dansen voor een interview, brochure of webtekst.

Enkele voorbeelden van mijn maaksels!

×

Hi!

Klik op mijn naam om je vraag via Whatsapp te stellen of stuur een email naar m.r.eggink@gmail.com

× Stel je vraag!